♦ Marine geschiedenis van fregat Alphen te Curaçao 15-09-1778 ♦

Fregat Alphen opgeblazen door een verdwaalde lont in het kruitvat

 

Curaçao 15-09-1778

Bron: Marinewit tropenblauw “De Westkronieken”  ::  Auteur: R.L. Poetiray en M.J.W. Toering

 

We gaan met z’n allen onbijten in de hel

Ontploffen fregat AlphenVolgens de overlevering sierde het boegbeeld de Loden Verrader het fregat Alphen dat op 15 september 1778 in de haven van Willemstad de lucht in vloog.

Hoewel niemand de exacte oorzaak van de ontploffing weet, doet het verhaal de ronde dat een van de officieren op een morgen stomdronken in de longroom verscheen met de woorden: “We gaan met z’n allen ontbijten in de hel.”

Vervolgens voegde hij de daad bij het woord door een brandende lont in de munitiebergplaats te gooien.

 Hoe dan ook, alle 207 bemanningsleden verloren het leven en het boegbeeld werd uit het water gevist door de havenmeester die het een plaats gaf in de tuin van zijn woning.

 

Van wit naar rood

Aanvankelijk was het boegbeeld wit van kleur maar door de jaren heen werd het in alle kleuren van de regenboog geschilderd. Toen de haren op een bepaald moment rood waren, ontstond de bijnaam “Roden Verrader”.

Later is dit verbasterd tot Loden Verrader.

Nadat het beeld bijna een eeuw in de Curaçaose tuin had gestaan was het in 1875 plotseling verdwenen. Opvarenden van een marineschip meenden dat het beeld niet aan de wal thuishoorde. Nadat het boegbeeld in Nederland was aangekomen, besloot de marineleiding om het beeld terug te laten bezorgen.

De diefstal van 1875 betekende echter het begin van een marine traditie.

Telkens wanneer een Nederlands marineschip uit Curaçao naar Nederland terugkeerde, probeerde de bemanning het beeld meestal een dag voor vertrek uit de bewaarplaats te halen en aan boord te smokkelen. Wanneer het schip wegvoer prijkte de Verrader voor op het schip.

Op deze wijze moet het zeker tien keer de oceaan zijn overgestoken. De laatste keer dat dit in deze traditie is gebeurd was op 07 juli 1956 door de Hr. Ms. Willem van der Zaan.

 

Koffie zakje Fregat Alphen

 

Dat het beeld niet afkomstig is van fregat Alphen is aangetoond door marine bioloog argeoloog Wil Nagelkerken.

De ondergang van het fregat Alphen echter, zit diep geworteld in de geschiedenis van Curaçao. Teken hiervan is dit koffiezakje met als afbeelding “Het knallen van de Alphen”.

:: top ::