♦ Fregatten – De Loden Verrader terug naar Maritiem Museum Curaçao ♦

Beter laat dan nooit

 

Wapen fregat van SpeijkHr. Ms. van Speijk 2005

Bron : Antiliaans Dagblad  ::  Auteur : Els Kroon

Willemstad

Overhandeging 2005Het boegbeeld de “Loden Verrader”, dat bijna drie maanden geleden door een groep marinemensen werd “ontvoerd” is gisteren teruggebracht naar het Maritiem Museum door commandant Mark van der Donck en enkele bemanningsleden van het stationsschip Hr. Ms. van Speijk.
Daarmee kende de jongste ontvoering van het beeld, een jarenlange marinetraditie, een goede afloop.

 

 

Nos beebie ta bek

Op de kade voor het museum werd het beeld gisteren onder trompetgeschal overgedragen aan haar rechtmatige eigenaar. Het Museum personeel verwelkomde het beeld onder de klanken van Nos beebie ta bek.
“We gaan het nog beter beveiligen”, zei museumdirecteur Dimitri Cloose daarbij, lachend om de ludieke actie en nadat hij het beeld had geïnspecteerd en goed bevonden.

 

Gedoopt

Nos beebie ta bekDe bemanning van het vorige stationsschip Hr.Ms. Willem van der Zaan haalde het antieke beeld een dag voor haar vertrek weg uit het museum en nam haar mee op haar reis via het Panama Kanaal en Chili naar thuisbasis Den Helder in Nederland.

Daarbij werd de evenaar met het nodige ceremonieel gepasseerd en kreeg de Loden Verrader van zeegod Neptunes haar nieuwe naam “Sji Juana”, compleet met verzegeld doopcertificaat.

In Santiago de Chili ging het beeld op de foto met de vlootvoogd, die Nederland vertegenwoordigde op de internationale Naval Exposition.
In Den Helder werd de Loden Verrader toevertrouwd aan de goede zorgen van de bemanning van de van Speijk, die het beeld terugbracht naar haar thuisbasis Curaçao.

:: top ::