♦ Fregatten der Koninklijke Marine die het boegbeeld hebben ontvoerd ♦

 

Welkom bij het tweede gedeelte van het overzicht der fregatten die schegbeeld de Loden Verrader hebben gekidnapped. Zoals u in het eerste deel heeft kunnen lezen lag de trend  bij de deze ontvoeringen bij

“Waar het boegbeeld zich bevond”.
Na een periode van rust krijgt onze dame een detachering in het Maritiem Museum te Curaçao.
Hierdoor opend er een nieuwe “Window of opportunity”  voor de bemanningen van onze fregatten.

Lees in dit deel hoe het boegbeeld wederom op Curaçao beland en de trend veranderd in
“Hoe haal ik het beeld uit het Museum”.

 

1998 – Maritiem Museum Curaçao zet ontvoering boegbeeld in scene

 

Maritiem Museum Curaçao laat zelf het boegbeeld ontvoeren

Maritiem museum CuraçaoTijdens de opening van het Maritiem Museum Curaçao in december 1998 is het schegbeeld door de Koninklijke Marine, na een prachtige practical joke die hier veel stof heeft doen opwaaien, overgedragen aan het museum, waar zij nu een prominente plaats inneemt in de “marinehoek”…

Bron : Vast werken van de AVOM :: Auteur : KLTZ B. M. van Gelderen

:: top ::

 

Is het mediaoffensief van het Maritiem museum Curaçao de aanleiding geweest om de marine traditie weer in gang te zetten voor de bemanningen van onze fregatten? Of zijn reeds lang daarvoor al snode plannen gesmeed…

 

2002 – Na 46 jaar rust wordt een marine traditie in ere hersteld

Fregatten Willem van der Zaan 2002In 1992 voer ik als matroos TDE op de Hr. Ms. Kortenear. Op een varende veteranendag raakte ik in gesprek met een der veteranen die mij het verhaal van de “Loden Verrader” in geuren en kleuren vertelde.

In eerste instantie klonk de “legende” mij te mooi voor woorden en ik geloofde er niets van. Ik dacht dat ik vierkant in de maling werd genomen. Deze veteraan echter, liet het verhaal van de “Speijk” uit 1955 achter, en deze werd in onze scheepskrant gepubliceerd.

Ik begon te twijfelen, en heb voor de zekerheid een kopie gemaakt van dat verhaal, dat op een of andere manier maar niet uit mijn hoofd wilde verdwijnen… ( de webmaster ; )

 

Na 46 jaar rust hersteld Hr. Ms. Willem van der Zaan de marine traditie

Wapen fregat Willem van der ZaanEen minuut of 5 later gaan KPL Westerveld en ik naar binnen.
KPL Westerveld gewapend met een rugtasje waarin een “Mega Weekendtas” verscholen zit en ik met de “Kaperbrief” die we op de plek achterlaten ter informatie voor het museum…

Bron : Scheepskrant Hr. Ms. Willem v/d Zaan :: Auteur : KPLTDE J. van Eck

Omdat we genoodzaakt waren in het midden van de West-term deze ontvoering uit te voeren vanwege het feit dat we in het vervolg van deze reis Curaçao niet meer aandeden, is er besloten het beeld niet mee naar Nederland te nemen maar haar ceremonieel te overhandigen aan mevrouw Dankmeijer-Maduro.

 

:: top ::

 

2003 – Hr. Ms. Bloys van Treslong is de eerste der fregatten die haar weer meeneemt

Fregatten Bloys van Treslong 2003Toen ik afgelopen zaterdagmiddag ineens twee bemanningsleden van fregat Hr. Ms. Bloys van Treslong voor mij zag staan, schoten de tranen mij in mijn ogen en in gedachten smeekte ik: “Alsjeblief neem mij mee, laat mij nog weer eens genieten van het leven aan boord der fregatten, neem mij weer mee terug in de tijd toen ik fier en trots aan de boeg hing, laat mij weer het zout van de zeven zeeën proeven”.

“Alsjeblief neem mij, oude dame weer eens mee uit en laat mijn jeugd herleven”.

In zee, uit het scheepsjournaal van de Rooie…

 

Hr. Ms. Bloys van Treslong neemt haar als eerste weer mee de oceaan over

Wapen marineschip Bloys van TreslongOnze voorbereidingen gaan terug naar ongeveer een half jaar geleden, waar ik na het uitmesten van mijn kastjes toevallig de papieren weer zag leggen van de “Loden Verrader”. Onder het genot van een biertje had ik het er over in het korporaalsverblijf, er waren meteen lui dol op het idee en de volgende dag zijn we met zijn tweeën naar het museum gegaan…

Bron : Scheepskrant van de Bloys :: Auteur : KPLODND L. de Munk

De Rooie was er ook bij toen de  Bloys op 17 december in Den Helder uit dienst werd gesteld.
Vanaf haar prominente plek aan de voet van de katheder waaraan de laatste commandant Pieter Heijboer zijn afscheidsrede hield, kon zij deze droevige gebeurtenis gadeslaan.

De Bloys staat op de nominatie om aan de Griekse marine te worden verkocht.
Op 17 december werd het schip ontdaan van alle kenmerken die een fregat in dienst van de Koninklijke Marine sieren. De Rooie vertrekt op 7 januari 2004 met de Hr. Ms. van Galen terug naar haar thuishaven, Willemstad Curaçao.

 

Marinebemanning fregat Hr. Ms. van Galen brent het schegbeeld terug

Wapen fregat van GalenAls het nieuwe stationsschip van de Koninklijke Marine, het multipurpose fregat Hr. Ms. Van Galen, aanstaande maandag op ceremoniële wijze haar entree maakt op Curaçao, zullen in de havenmond van de Annabaai tussen half negen en negen uur in de ochtend traditiegetrouw drie maal eenentwintig saluutschoten klinken…

Bron : Antilliaans Dagblad Curacao :: Auteur : Els Kroon

:: top ::

 

2004 – Gaat het onze fregatten nog lukken na verbouwing Museum ?

Fregatten Willem van der Zaan 2004Zoals gewoonlijk bij fregatten gestationeerd in de West, ondersteund deze één of meerdere goede doelen. SGTLDGB Kees Raps had het schip verzocht een door hem ontplooid initiatief te ondersteunen.

Kees had per oproep, diverse goederen verzameld voor ziekenhuizen en bejaardenhuizen op Curaçao en Aruba. Het schip heeft ingestemd om deze goederen, waaronder ziekenhuisbedden en rolstoelen vanuit Nederland naar Curaçao te verschepen.

Twee oud opvarenden van de Hr. Ms. Willem van der Zaan die betrokken zijn geweest bij de ontvoering van 2002, KWMR Michel Boer en SGTTDE Jeroen van Eck, kwamen door het initiatief van Kees op het volgende idee…

 

Is het kapen nog mogelijk voor onze fregatten na de verbouwing ?

Wapen fregat Willem van der ZaanMATRTDE Vincent Huisman, niet gehinderd door enige gebrek aan durf, heeft deze keer de taak van “spotter” uitgevoerd. Hij kwam terug met het nieuws dat het beeld niet meer op de oude plek stond, maar nu op een moeilijk bereikbare plek aan de muur hangt, in het volle zicht van iedere museumganger !…

Bron : Hr. Ms. Willem v/d Zaan :: Auteur : SGTTDE Beukelman en KPLLDA Ladru

In januari 2005 is het schegbeeld weer teruggebracht door de marinebemanning van de Hr. Ms. van Speijk.

 

Marineschip Hr. Ms. van Speijk brengt het boegbeeld wederom terug

Wapen fregat van SpeijkOp de kade voor het museum werd het beeld gisteren onder trompetgeschal overgedragen aan haar rechtmatige eigenaar.
Het Museum personeel verwelkomde het beeld onder de klanken van Nos beebie ta bek. “We gaan het nog beter beveiligen”, zei museumdirecteur Dimitri Cloose…

Bron : Antilliaans Dagblad Curacao :: Auteur : Els Kroon

:: top ::